Suomi Ruotsi Englanti

Avoinna ryhmille.
Ottakaa yhteyttä!

Kirnuaminen

Koe Tornionlaakson omaleimaisuus
ja kansainvälinen Tornionjoki

Esittelemme teille Tornionlaakson perinnettä. Pekanpään vanhan koulun tiloihin on tehty näyttely kylämme historiasta.
Pidämme työnäytöksiä, joissa esittelemme viikatteen liippausta, saunavihdantekoa, voin kirnuamista, pyykinpesua "klasimasiinilla", villojen karttausta ja kehräystä. Saat myös itse kokeilla, miten onnistut näissä entisajan töissä. Voit maistaa vasta kirnuttua voita.
Esitämme pieniä näytelmiä historiastamme. Aiheina ovat mm. "joppaus", evakot, Lapin sota, kalastus ja koulun saaminen kylälle.

Ruokaa - kahvia - tuliaisia

Tunnelmallisessa tunnelmallisessa luokassa tarjoamme sekä kahvia että ruokaa. Kun varaat ryhmällesi vierailun meille, tilaa myös halutessasi tarjoilu. Ruokana voi olla vaikkapa perinteinen kuivalihavelli tai lohikeitto, ja kahvileipänä leipäjuusto tai "voinisu".
Tuliaisiksi voit ostaa esimerkiksi puukkoja tai postikortteja.

Mistä tähän on tultu?

Toistasattaavuotta sitten määräsi keisarillinen senaatti, että Pekanpäähän on rakennettava oma koulutalo. Isännät hunteerasit, että vissiin se on pakko. Ostettiin komea hirsipytinki. Pytinki rakennettiin korkealle mäelle Tornionjoen rannalle. Siinäpä oiva pihapiiri Hiekkakankaineen ja korkeine kuusineen.
Opettaja tuli, Tyyne nimeltään, koulu sai nimen Tyynelä. Lapsia oli paljon, koulussa opittiin, maailmalle lennettiin.
Uusi aika valloitti Pekanpää. Lapsia oli vähän, heidät vietiin toiseen kylään. Tyynelä itki tyhjyyttään. Tulivat reippaat naiset, innokkaat ja viisaat.
”Tässä talossa alkaa perinne elämään, historia kertoo meistä, meidän elämästä!”
Työtä tehtiin, avustukset haettiin, ovet avattiin kaikelle kansalle!

Avoinna ryhmille, ottakaa yhteyttä!